Single Blog

De effectiviteit van Brainspotting

Benieuwd naar de effectiviteit van Brainspotting?
Er is onlangs een interessant artikel verschenen in de media.
Het artikel beschrijft o.a. een een Brainspotting sessie met therapeut David Grand (de ontdekker van deze revolutionaire methodiek en mijn opleider)

Het artikel is in het Engels, maar onderstaand een verkorte versie in het Nederlands.

Brainspotting ontdekt

Twintig jaar geleden ontdekte een therapeut iets opvallends, bekeek de traumabehandelingswereld kritisch en deed een gedurfde uitspraak: hij had een betere manier gevonden. In 2003, toen veel therapeuten geloofden dat trauma behandeling zijn hoogtepunt had bereikt, introduceerde David Grand zijn methode genaamd Brainspotting. Hij ontdekte het per ongeluk terwijl hij EMDR-technieken toepaste op een 16-jarige kunstschaatser genaamd Karen. Door de ogen van Karen te volgen, ontdekte hij bepaalde ‘brainspots’ die geassocieerd werden met vastzittende emotionele energie in het brein.

Grand ontwikkelde Brainspotting als een holistische en minder procedurele benadering van trauma. Het bleek sneller te werken dan EMDR en kon een breed scala aan problemen behandelen, van angst en depressie tot chronische vermoeidheid en verslaving. De methode werd populair, met Grand die het gebruikte bij overlevenden van rampen en oorlogsveteranen, en kreeg veel media-aandacht.

Demonstratie

Het artikel volgt een live Brainspotting-sessie met therapeut David Grand en een cliënt genaamd Marshall, waarbij de effectiviteit van de methode wordt gedemonstreerd. Ondanks scepticisme hopen zowel de auteur als de cliënt op positieve resultaten van Brainspotting.

Drie weken na de Brainspotting-sessie met Marshall, wordt hij geïnterviewd om te evalueren of de behandeling heeft gewerkt. Marshall geeft aan dat de stilte tijdens de sessie hem naar plekken heeft laten gaan waar hij anders niet zou zijn geweest. Hij voelt zich meer geïntegreerd en bewuster van zijn verdedigingsmechanismen. Therapeut David Grand legt uit dat de focus op de holding presence, zonder veel begeleiding, essentieel is bij Brainspotting. Het brein van de cliënt weet volgens hem wat te doen, en de therapeut grijpt alleen in wanneer dat nodig is. Grand erkent het belang van ruimte geven aan cliënten om hun interne werk te doen en benadrukt dat het vaak over het hoofd wordt gezien, zelfs door ervaren therapeuten.

Het artikel reflecteert op de evolutie van Brainspotting sinds 2003. David Grand’s hoop dat het ooit zal worden verbeterd of vervangen door een nieuwe therapieontdekking. Ondanks een gebrek aan overtuigend wetenschappelijk bewijs, benadrukt Grand dat hij genoeg heeft gezien van de effectiviteit van Brainspotting om door te gaan. Hij gelooft in het trial-and-error-principe van therapie en ziet de groei en acceptatie van Brainspotting als een teken van succes, zelfs zonder overvloedig onderzoek.

Wil je weten wat Brainspotting voor jou kan doen?
Je kan altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.  
Ik vertel je graag meer.


Rustige groet,
Wendela

Comments (0)