Single Blog

Heb jij ‘glimmers’ in jouw leven?

De term ‘trigger’ is bij de meesten van ons wel bekend. Wanneer je een intensere reactie hebt op een situatie of persoon dan gerechtvaardigd lijkt, dan wordt er vaak gezegd dat er iets in jou wordt ‘getriggerd’. Iedereen heeft zulke triggers, ook jij en ik. Maar wist je dat triggers ook tegenhangers hebben die ons juist een gevoel van veiligheid en geluk kunnen geven?

Nervus Vagus
De Nervus Vagus is een zenuwbaan die tussen je hersenen en je belangrijkste organen loopt.
Hij ontvangt voortdurend signalen van je organen en zintuigen (neus, ogen, oren, huid) uit je omgeving. Deze signalen worden snel naar je hersenen gestuurd. Je hersenen evalueren deze signalen, vaak zonder dat je het merkt, op basis van eerdere ervaringen om te bepalen of je veilig bent.

Triggers
Triggers zijn gebeurtenissen, beelden, geuren of smaken die jou (zowel bewust als onbewust) doen denken aan eerdere onveilige situaties. Denk aan het geluid van een blaffende hond (als je ooit als kind bent gebeten) of de geur van schoonmaakmiddel (dat werd gebruikt in het verzorgingstehuis waar je moeder overleed). Als je later weer zo’n trigger tegenkomt, kan dat je, vaak zonder duidelijke reden, in een emotionele flashback brengen.

Glimmers
Gelukkig kun je jouw Nervus Vagus een handje helpen om meer veiligheid te ervaren. Een manier om dit te doen, is door gebruik te maken van ‘glimmers’, ook wel bekend als veiligheidssignalen.
Dit kunnen gebeurtenissen, geuren, smaken en beelden zijn die positieve en veilige associaties oproepen.

Voor mij is bijvoorbeeld de geur van Lapsang Souchong thee zo’n glimmer. Deze thee dronk mijn lieve grootmoeder vaak. En wanneer ik die geur ruik, voel ik me blij en geborgen. Het kan echter ook de geur van lavendel zijn van die fantastische vakantie in Frankrijk, een warme knuffel, of een diepgaand gesprek.

Glimmers variëren sterk en zijn heel persoonlijk. Door meer van deze positieve momenten in je leven toe te laten, kun je je zenuwstelsel laten weten dat je veilig bent. Hierdoor zul je minder snel worden getriggerd wanneer een negatieve prikkel voorbijkomt.

Rust in mijn hoofd activeert glimmers
En dat is nu precies wat we met Rust in mijn hoofd doen! We ruimen triggers op en activeren de glimmers. Jouw brein wordt als het ware ge-reset, waardoor de glimmers actiever aanwezig zijn.
En de triggers meer op de achtergrond raken. Hierdoor voelt jouw ‘hele systeem’ zich veiliger.

Zoals een klant van mij het onlangs mooi verwoorde:

‘Ja, die opmerkingen waarvan ik vroeger echt razend kon worden, die herken ik nog wel.
Maar ik merk dat ze van me ‘afglijden’. En dat is echt heel fijn.‘

Of de jonge vrouw die opeens ontdekte dat ze niet meer bang was voor wespen!

En dit veilige gevoel heeft een positief effect op zoveel. Op angsten, onrust, piekeren, heftige emoties, etc. En het leuke is. Je hoeft er niets voor te doen. Jouw brein pakt het heel natuurlijk op.

Dus maak een afspraak, dan gaan we heerlijk jouw glimmers activeren!

Rustige groet!

Comments (0)