Single Blog

Heb je er last van?

Heb je er last van?

Zo vaak zeggen mijn klanten. ‘Ja, ik ben nu eenmaal een angstig persoon.
Of ik ben gewoon een controlfreak. Een perfectionist. Ja, ik stress altijd al best snel. Zo ben ik nu eenmaal. Dat hoort gewoon bij me.’

En daar ben ik het dus niet mee eens. Ik vraag diegene altijd; “Heb je er last van? Last van angst, controle houden, perfectionisme, snel stressen, etc?”

Is het antwoord positief? ‘Ja, ik heb er last van.’ Dan hoort het niet bij je.
Waar je last van hebt, kan je wel in de loop van de tijd gewend aan zijn geraakt. Waardoor je er mee geïdentificeerd hebt. Alleen dat betekent niet dat jij zo bent.

Ik geloof en weet dat je, zaken waar je last van hebt, kwijt kan raken.
Je kan het zien als een snee op je hand. Daar heb je last van. Maar als het goed is, gaat deze snee helen, steeds verder dicht, tot je er niets mee van ziet. Dit komt door het zelfhelend vermogen van ‘ons systeem’ (brein en lichaam).

Van angsten, perfectionisme, stress, hebben we ook last. En ons ‘systeem’ wil dat graag helen. Zodat ook ‘die wond’ dichtgaat.

En ja, je mag angstig blijven als je achterna gezeten wordt door een valse hond. Of wat stress ervaren voor een belangrijk sollicitatiegesprek. Dat is helemaal oké. Maar teveel hiervan ervaren, op momenten dat het niet nodig is, daar heb je last van.

Dus daar mag je afscheid van nemen.

Zowel met Rust in mijn hoofd als met Brainspotting spreken we het zelfhelend vermogen van het systeem aan.

Rustige groet,

Comments (0)