Single Blog

Op zoek naar mijn Brainspot

Vlinder in Brainspotting sessie

 

Even iets anders. Een blog van een klant van mij.  Zij is een ondernemer en deelde dit met mij na afloop van een Brainspotting sessie.En het mooie is, ik mag het weer delen.En dit is heel fijn, omdat het laat zien hoe een sessie ervaren kan worden.

 

Geen sessie hetzelfde

En mijn ervaring is, dat geen één Brainspotting sessie hetzelfde is.
Het is altijd weer een verrassing, voor zowel de klant als voor mij.
Ik ben erbij, met de pointer (aanwijsstok) waarmee we samen je brainspot zoeken,
maar ik stuur niet. We vertrouwen op de natuurlijke veerkracht
en verwerkingscapaciteit van je brein.
Wat iemand ervaart tijdens een sessie kan elke keer anders zijn: soms merk je veel
(spanningen, tintelingen, tranen, hoofdpijn, veel gedachten, inzichten),
soms merk je schijnbaar weinig bijzonders (milde spanning, denken of piekeren).
Vaak ervaar je al  in de eerste sessie afname van spanning en een begin van voelbare ‘verwerking’. Mensen omschrijven het vaak als: ‘lichter voelen’.

En omdat het niet altijd eenvoudig uit te leggen is hoe Brainspotting gaat,
en hoe iemand het ervaart, ben ik erg dankbaar voor onderstaande blog.

Dus met dank aan mijn klant, die haar ervaring met ons wil delen.
Als je haar ervaring leest, zie je hoeveel er kan gebeuren tijdens zo’n sessie.
Zowel lichamelijk als mentaal.
Hieronder haar verhaal:

 

‘Over openstellen en uitspreken’

Wendela vraagt: ‘waar wil je mee aan de slag?’ ‘Ja, toch de geldangst, angst voor tekort’, zeg ik.
Ik heb er moeite mee dat ik het nog niet heb ontkoppeld van mijn vader.
Ik wil het bij hem laten, het is van hem, maar het lukt me nog niet. Het gniept nog altijd op de achtergrond en laat me wiebelen op momenten en de angst uitslaan.
‘Waar voel ik de angst en heb ik dit gevoel het meest?’ Op mijn borst en in mijn buik.
En ook ‘wat als ik het laatste stukje niet meer heb?
Wat dan? Ook dat is gek, ik heb het zo lang gehad en het is ook vertrouwd.

 

Zoeken naar mijn brainspot

Dan beginnen we om mijn brainspot (het punt van de aanwijsstok in de ruimte) te zoeken en schiet mijn brein gelijk in een kramp.
Hoe moet ik nou weten waar het brainspot voor mij zit? ‘Kan ik het wel, doe ik het wel goed,’ speelt hier op. Ja, dit kan alleen maar goed gaan.
Even schakelen en dan zoeken naar het punt, inderdaad het komt, ik voel het, ik kan het.
En voel gelijk tranen hierbij. Die verwarring, mijn hoofd doet weer mee.
Waarop Wendela zegt: ‘dat is helemaal goed, zo gaat het ook altijd, je hoofd is ook gewoon altijd mee.
Pfffff….. De muziek van de koptelefoon in mijn oren is zo fijn, geruststellend ofzo, ondersteunend in ieder geval.

 

Verwarring

Ik kijk naar mijn brainspot (punt van de aanwijsstok) en voel weer die verwarring.
‘Potverdrie’ is toch mijn eerste reactie, geen lekker gevoel, draaiend, wasmachine-achtig
en dan snel daarna, maar misschien is de verwarring ook wel gewoon oké.
Laat die er zijn. Adem in, adem uit. Misschien kan ik er ook wel met humor naar kijken,
gewoon lekker van alles wat, beetje chaos, wat is daar mis mee?
Is ook wel leuk en spannend. Het maakt me nieuwsgierig en dat ben ik ook en hoort bij mij.

 

Teruggeven van de angst

Maar ergens wil ik ook zo graag die houvast hebben, dat is de verwarring en daaronder zit de angst.
Ik zie dat ik nog een rechthoekig (lego) puzzelstukje heb van het deel dat bij mijn vader hoort.
Dat is nog zijn ontbrekende stukje. Kan ik het teruggeven aan hem?
Hij heeft een ronde vorm, waar nog een stukje in ontbreekt en ik heb een rechthoekig stukje.
Past dat wel? Grappig en gek, ook wel weer humor en daar hou ik van.
Ik zie de haast gretige glimlach bij mijn vader als zijn deel compleet kan zijn.
De vreugde van ‘ja, dan heb ik alles en is het helemaal compleet en van mij’.
Ja, het hoort zo bij jou en het is van jou.
Volgens mij kan ik hem mijn stukje geven, niet te lang over nadenken, ik weet dat ik het kan.
En zie hem stralen als een kind. Met zijn armen om de ronde vorm geslagen, trots, blij en het koesteren.

 

Hoe voel ik me?

Een beetje vreemd. Waar voel ik dat in mijn lijf? Een beetje een raar gevoel in mijn buik, beetje spanning, draaien en ook wel een gevoel om verder te willen gaan ontdekken hoe het voelt.
Het woord ontvouwen komt bij me op. Waarop Wendela zegt dat je een servet stukje bij beetje kunt ontvouwen. Mooi en ja inderdaad.
Toch pak ik het liever in een keer op en wil ik zien wat eronder zit. Dat is die gretige nieuwsgierigheid van me. En dat mag ook en is ook goed, dat doe ik.
Wat zie ik? Niets, het oneindige, open en dat is ook oké. Het voelt ook een beetje incompleet en ook is de angst nu helemaal weg?
Er draait en cirkelt nog iets om me heen (de angst?). Niet op een specifieke plek, wel bij mijn hoofd gedeelte. Is het vervelend?
Beetje onrustig en wat is het? Het is ook weer niet mega erg. En waar ben ik?
Ah, ja, ineens zie ik het, ik ben op het strand, fijn!
Met het oneindige vergezicht, de zee, het zonnetje, de warmte. Heerlijk.
En fladdert het rare ding, een beetje de vorm van een wervelwind, maar dan zachter en wit, gewoon bij en naast me.

 

Er is genoeg, ook voor mij

Dan verandert het in een ballon. Een rode. Dat vind ik wel fijn. Hij gaat speelser heen en weer en fladdert met me mee. Hij mag in mijn buurt zijn, ik vind het wel oké. Ook iets onrustig, maar ook bewegend en speels. En dan neemt de ballon de vorm aan van een vlieger. Die begint nog meer te fladderen met mooie en sierlijke bewegingen. Dat is leuk en fijn. Eerst crème wit en stevig met een mooie rimpeling door de wind.
Dan krijgt de vlieger de vorm van een vlinder, een prachtige grote donkergroene vlinder met zwarte stippen. Het is een sterke, mooie vlinder, prachtig van kleur en ik krijg een glimlach op mijn gezicht. Wow, dit meen je niet, dit is prachtig en zo bevestigend voor mij.
De vlinder is mijn teken! Vertrouwen, ik word geleid, ik ben goed zoals ik ben, ik ben veilig, er is genoeg voor mij, ER IS GENOEG VOOR MIJ, er is OOK genoeg voor mij, en voor alles om mij heen. Dit is verrukkelijk.

 

Spannend gevoel

De muziek erbij met het ruizen van de zee dat aan mijn voeten heen en weer golft en kabbelt,
het geluid, de klanken, de wind, het getippel in de muziek, het prachtige beeld van hoe ik daar ben en sta. Sterk, groot, krachtig, genietend, zacht, mooi, mezelf, liefdevol.
Ik BEN daar gewoon. En dat is puur wat ik BEN en WIL zijn. Gewoon puur zijn wie ik ben.
Stralen, er zijn, voelen, zijn, genieten, de warmte, de glimlach, alles!
Met die prachtige fijne vlinder, dicht in mijn buurt, fladderend net boven mijn hoofd. Ik adem flink door, in en uit en vouw als vanzelf mijn armen uit in de breedte en hoogte. Dat is nog een spannend gevoel. Om me zo open te stellen, breed te maken en uit te vouwen. Ik laat mijn armen weer even naar beneden hangen langs mijn stoel en doe het daarna toch nog een keer.
Bij de eerste keer tranen, de tweede keer voelde het al iets meer oké. Dit ben ik, gewoon IK.
Mijn vleugels open, ik stel me open en ben klaar om te ontvangen.

 

Veilig bij mezelf

Dit gevoel is zo lekker, daar wil ik niet meer bij weggegaan. ‘Waar in mijn lijf voel ik dit gevoel het meest’, vraagt Wendela? Mijn hand gaat als vanzelf naar mijn onderbuik, daar voel ik het krachtige en sterke gevoel van mezelf, recht in het midden. Stevig, lekker, veilig. Dit ben ik, dit zit er, ik ben VEILIG bij mezelf. Daarna gaat mijn hand recht naar boven naar mijn keel. Ik mag me vanuit dit gevoel nog meer gaan uiten, uitspreken. Yes, dat is het inderdaad.

 

Tijd voor nieuwe richtingen

In dit gevoel, voel ik zo sterk dat het tijd is voor nieuwe dingen en richtingen in mijn freelance werk. Er is nog zoveel onbenut potentieel van mensen die hun kwaliteiten mogen gaan laten zien en inzetten. Wat en hoe precies? Dit mag zich verder ontvouwen. Hoe kan ik daarvoor zorgen? Door me hierover te uiten, hardop uitspreken, dit aan het universum te laten weten. UITSPREKEN!! Ook zo’n mooi thema van me. Ik ben het echt al meer aan het doen. En ook kan ik hiervoor zorgen door zelf weer te gaan schrijven, dit doen en kijken wat hieruit komt.

 

Ga proberen, fouten maken en plezier hebben

Nieuwe richtingen ontdekken, het avontuur tegemoet, dat voelt heerlijk. Het betekent ook gedag zeggen tegen bestaande opdrachtgevers en dat is spannend. Toch voel ik zo duidelijk dat ik ruimte wil voor andere dingen, nieuwe richtingen en nieuwe klanten.
Ga ontdekken, spreek je uit, laat weten dat je ruimte hebt en nieuwe dingen wilt.
Ga uit de belemmering ‘kan ik het wel, ben ik goed genoeg’.
Ik ben er al. Ik hoef geen bewijs, papiertjes, diploma’s. Alles is er al. Ga uitproberen, fouten maken, plezier maken en vooral DOEN en ZIJN!! Verwarring en onduidelijkheid zijn oké.
Mij hieraan overgeven, voor openstellen, uitspreken, mijn energie hierop richten,
zo ga ik mijn pad verder lopen.

 

Puur zijn

Je bent weer even terug bij mij, Wendela. Dit was een beschrijving van één sessie, een unieke Brainspotting sessie.
Zoals zij het heeft beleefd op dat moment.
Ik heb begrepen dat het haar veel duidelijkheid en rust heeft gebracht. En dat ze weer stappen verder is.
En toen ik na afloop deze ‘blog’ ontving, was ik er stil van. Ze had een bijzondere reis gemaakt.
En van veel van had ik geen idee. En dat hoeft ook niet om resultaat te bereiken.
Want als Brainspotting practioner ben je aanwezig, begeleid je het proces.
En dat is ook vaak in stilte en met ruimte voor alles wat komen gaat.
Een puur ‘zijn’, vertrouwend op de persoon, op het zelfhelend vermogen van de persoon die het proces aangaat.
En dan kan er zich veel moois ontvouwen.

 

Rustige groet,

Wendela

 

p.s.

Brainspotting is de revolutionaire methode die door de Amerikaanse psychotherapeut en trauma-expert David Grand werd ontwikkeld vanuit de meer bekende EMDR-therapie.
Wereldwijd zijn er meer dan 13.000 practioners opgeleid. Ik heb het geluk dat ik voor een groot deel door David Grand ben opgeleid.
Brainspotting wordt gebruikt bij het behandelen van mentale en fysieke klachten en het optimaliseren van sportieve en creatieve prestaties.  Het is niet noodzakelijk om je probleem te kunnen analyseren, begrijpen of verwoorden. En het is zeer diepgaand.  Brainspotting bereikt ook die lagen in het brein die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken.
Wil je meer weten over Brainspotting? Klik hier. Of bekijk het filmpje van David Grand. Je mag natuurlijk ook rechtstreeks contact met mij opnemen. Dan vertel ik je er graag meer over.

Comments (0)